Nicaragua

Uit SigarenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag Nicaragua

De geschiedenis van Nicaraguaanse sigaren is een dramatische, getekend door crisissen, maar ook gekroond door de inzet en de vasthoudendheid van het volk. Vandaag de dag komen sommige van de beste sigaren van Nicaraguaanse velden, al is dat niet gemakkelijk geweest voor de boeren en producenten in dit kleine Centraal Amerikaanse land.

Zoals in andere landen begon de ontwikkeling van de Nicaraguaanse sigaren met de uittocht uit Cuba in 1959 toen de beste Cubaanse sigarenmakers het land ontvluchtten op zoek naar landen waar tabak geteeld kon worden en sigaren gerold. Waar tabak voor sigaretten ver was ontwikkeld in Nicaragua werd de tabaksproductie voor sigaren nooit ondersteund totdat het Somoza regime voordeel haalde uit de revolutie welke door Castro op Cuba was ontketend. Er werd gebruik gemaakt van de beste ontwikkelaars van sigaren en het beste Cubaanse zaad om een industrie te ontwikkelen en financieren. Onder de grote namen van Cuba die deelnamen in dit avontuur waren Nestor Plasencia, Padron, Oliva en Bermejo. Later volgden anderen, maar daarvoor volgden er eerst wat rampen voor de sigarenindustrie.

De Somoza dictatuur werd omver geworpen door de Sandinisten in 1979. Het tabaksgebied in Noord Nicaragua was een van de gebieden waar de revolutionairen hun activiteiten ontplooiden, dus de boerderijen werden onteigend en de eigendommen verdeeld volgens het socialistische principe. De productie werd omgezet naar dunne sigarettentabak voor de Oost-Europese markt. Een grote opbrengst was het belangrijkste doel. De Cubanen verslechterden de zaak door slechte tabakszaden te leveren welke de Nicaraguaanse tabaksoogst besmette met blue mold, een schimmel, waardoor de teelt van dekblad bijna werd uitgeroeid.

Tot dat moment produceerde Nicaragua prima eerste klas sigaren welke overal te koop waren. Ze konden concureren met de beste Cubaanse merken. Het belangrijkste merk, Joya de Nicaragua zette de trend. Door het bewind van de Sandinisten kwam dat alles tot een einde, maar niet voor eeuwig. De belangrijke sigarenfamilies hielden zich op de achtergrond in afwachting van politieke hervormingen waardoor de storm zou overwaaien.

De sigarenindustrie leefde weer op na de verkiezing van Violeta Chamorro waarmee een einde kwam aan het socialistische regime. De Padron's, de Plasencia's en de anderen starten opnieuw met hun activiteiten. Nog één maal werd hun werk op de proef gesteld. In 1998 trok de hurricane Mitch over Nicaragua met vernietigende kracht. In sommige delen van het land viel een jaarquota aan regen in vier dagen tijd. Rivieren zwollen op, bruggen werden vernietigd en huizen weggespoeld. Modderstromen doodden duizenden... Het land bleef achter in ontreddering. Meer dan 70% van de infrastructuur was vernietigd. De tabaksplantages en sigarenfabrieken werden allen getroffen door deze ramp. Op één van de plantages was de toplaag van de grond helemaal verdwenen, een veld bezaaid met rotsen achterlatend. Opnieuw werden de tabaksplantages heropgestart. En wederom werden Nicaraguaanse sigaren weer gewaardeerd als een van de besten.


De hoofdstad van het Nicaraguaanse tabaksgebied is Esteli, een noordelijke stad met 100.000 inwoners die dreef op de tabaks- en koffie-industrie. Er zijn meerdere belangrijke sigarenfabrieken - de grootsten zijn Padron's Cubanica, Segovia van Plasencia, Tabacalera Perdomo, NATSA en Kiki Berger's Tabacalera Esteli. Als we van daar uit de weg naar het noorden volgen komen we in de Condega vallei, thuis van tabaksplantages en sigarenfabrieken, waaronder Felipe Gregorio's Nicaraguaanse blends. Als we van richting veranderen naar het oosten van Ocotal komen we na kilometers van de slechtste wegen in de Jalapa vallei, de kroon op de Nicaraguaanse tabaksindustrie.


Genesteld tegen de Hondurese grens ligt de afgelegen Jalapa vallei. Zijn afstand tot de grens en zijn geïsoleerde ligging maakten het een geschikt gebied voor de ontwikkeling van de activiteiten van de Sandinisten voor de revolutie, en voor de Contra's daarna. Vandaag de dag is de vallei bekend om zijn rijke vochtige microklimaat dat vele weggetrokken Cubanen vergelijken met de Vuelta Abajo op Cuba.

Tabak welke in Esteli wordt verbouwd word beschouwd als zwaarder dan die in Jalapa, en wordt meestal gebruikt voor binnengoed, terwijl Jalapa bladeren zoeter zijn maar wel sterk in smaak, beter geschikt voor dekblad. Condega bladeren zit tussen deze twee in qua sterkte en structuur. De variëteiten tabaksplanten welke in het noordelijke gebied worden geteeld hebben een Cubaanse oorsprong. De meeste zijn uit Cuba gesmokkeld en direct geleverd aan de Nicaraguaanse tabaksboeren. Meer moderne variëteiten zoals Habana 2000 corjo hybride voor dekblad en Criollo 98 voor binnengoed worden ook verbouwd en ontwikkeld in Nicaragua. bron:sigarenliefhebber.nl


Sigarenmerken uit Nicaragua

Deze lijst met sigarenmerken uit Nicaragua bevat alleen merken die momenteel nog steeds verkrijgbaar zijn.

Benchmade CAO Berger & Argenti Cain Cigars
Carlos Torano Casa de Torres Casa Fernandez Cigars Chateau Real
Casa Magna Cuban Crafters Cuenca y Blanco Drew Estate Diesel
Don Luis Martinez Don Pepin Dunhill Signed Range El Cobre
El Suelo Flor de Oliva Flor de las Antillas Jose Marti
Joya de Nicaragua La Aroma del Caribe Larutan L'Atelier Los Blancos
My Father La Duena La Estancia Jaime Garcia Machetero
Nub Oliva Ortega Padron
Padilla Paradiso Perdomo Rosa Cuba
San Lotano Tatuaje Tabacos Baez Viaje
Villa Gonzalez