Knippen

Uit SigarenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Knippen

Terug naar de begin pagina

Relatie pagina's


Xikar knipper.jpg |

Als eerste, en wellicht totaal overbodige, opmerking: verwijder cellofaan en ceder hulsje van de sigaar als deze aanwezig zijn...

Daarna moet het kapje geknipt worden. Het kapje is een klein lapje tabaksblad dat de kop van de sigaar afdekt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, variërend van de simpele afbijten of openpeuteren methode (gebruikt door de boeren in de tabaksvelden) tot de snobistische manier met een schaar van een paar honderd euro.

De belangrijkste afweging is hoeveel je van het kapje wilt afsnijden. Kies je voor een kleine opening voor een meer geconcentreerde smaak of een grote opening voor een betere doorgankelijkheid van de rook? Bij de eerste methode krijg je eerder een concentratie van teer bij het mondstuk, afhankelijk van de sigaar. Dit kan goed werken voor een licht sigaar zoals een Manacudo, maar zeker niet goed gaan bij een La Gloria Cubana Serie R...

De meest gebruikte knipmethode is de guillotine, een rechte scherpe snede door het kapje waarmee de volledige kop van de sigaar ontbloot wordt. Ideaal is het om alleen het kapje af te knippen zonder het binnengoed te beschadigen. Als je dit wel doet is het geen ramp, maar soms krijg je dan wat losse deeltjes tabaksblad in je mond. Je kunt ze er afvegen of uitspugen. Met wat oefenen kom je er achter hoeveel je moet wegknippen voor het beste resultaat.

Wees voorzichtig niet teveel weg te knippen... Als je knipt onder de schouder, waar het kapje overgaat in de sigaar zelf, dan kan het dekblad loskomen en afrollen.

Als je een tafelmodel guillotine hebt kun je deze het beste op een vlakke ondergrond zetten, de kop van de sigaar in de snijdopening plaatsen en dan snijden. Zo zul je over het algemeen precies de juiste hoeveelheid van de kop afhalen.

Het allerbelangrijkste is dat je doortastend knipt. Kies de juiste plaats en knip in een vloeiende snelle beweging. twijfelachtig knippen, of tijdens het knippen de schaar verplaatsen zorgt voor een samengeperste sigaar.

De beste guillotine knippers hebben twee snijbladen, zoals de hieronder weergegeven exemplaren. Vermijd knippers met één snijblad, zij zijn over het algemeen goedkoop, niet al te scherp en zullen vaak de sigaar samenpersen tijdens het knippen. Een goede tweebladsknipper zoals de afgebeelde Xikar hieronder kost tussen de € 50 en € 80. Ze zijn zelfslijpend en gaan vaak jaren mee. Er zijn ook scharen van hoge kwaliteit welke een goede rechte snede maken, vooropgesteld dat ze superscherp zijn. Deze zijn zeker niet goedkoop!

Boren

Terug naar de begin pagina

Xikar punch.jpg

De hierna meest populaire snijvorm is de punch, geïllustreerd in het midden van de bovenste foto.
Een punch verwijderd een ronde pons uit het kapje van de sigaar, in plaats van een groot oppervlakte zoals bij de guillotine.
Een scherpe punch wordt in het midden van het kapje gezet, erin gedrukt en ronddraaiend verwijderd.
Hiermee wordt het kapje tegelijk meegenomen en blijft een perfect ronde opening over.
Punches worden in veel variëteiten aangeboden met verschillende diameters.

V-knippen

Terug naar de begin pagina

V Cutter GunMetal.jpg

De derde, en weinig gebruikte snijmethode is de V-snede. Hiervoor is een speciale knipper nodig welke lijkt op de guillotine knipper. Het snijproces is hetzelfde als bij de guillotine met dat verschil dat het mes door de sigaar snijdt in plaats van alleen door het kapje.
Dit levert een iets kleinere rookopening op maar wel een meer geconcentreerde smaak.
Deze methode is niet zo gangbaar omdat je al snel het binnengoed meeknipt. gebruik deze methode alleen voor sigaren met een stevig dekblad. Dun Corojo dekblad zal zeker scheuren.
(met toestemming van sigarenliefhebber.nl)