Honduras

Uit SigarenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag Honduras


Honduras, de originele "Bananenrepubliek", is een bron van tabak en sigarenfabricage sinds 1765. Toen stichtte de Spaanse Kroon een koninklijke tabakshandelspost bij Santa Rosa in Copan. Deze regio is nu een gebied waar veel koffie is aangeplant, maar evengoed zijn tabak en sigarenfabricage een belangrijke industrie. De Spanjaarden stimuleerden de handel in sigaren als middel om mensen te stimuleren daar te gaan wonen. De noordwestelijke en westelijke gedeelten van Honduras zijn het gebied waar wilde tabak met als naam "Copaneco" groeit. Dit is de tabak welke de oorspronkelijke bewoners en de eerste Spaanse kolonisten verwerkten in hun sigaren.

In aanvulling op de regio Copan zijn er nog twee regio's welke bekend zijn om het cultiveren van tabak en de fabricage van sigaren. De eerste en meest bekende is de regio rondom Danli in El Paraiso. Danli is voor Honduras wat Esteli is voor Nicaragua. Het zijn de sigarenhoofdsteden van die landen. Op dezelfde wijze kan gezegd worden dat de Jamastran vallei voor Honduras is wat de Jalapa vallei is voor Nicaragua. Jamastran en omliggende gebieden zijn de primaire locaties voor het cultiveren en telen van tabak in Zuid Honduras.

Meer centraal gelegen in het land bevind zich de derde belangrijke regio voor tabaksveredeling: de Talanga vallei in de provincie Francisco Morazan, ongeveer twee uur rijden noordwest van Danli. Hier wordt tabak geplant volgens Encallado methode. Omdat het erg winderig is in Talanga worden er tenten opgericht om de oogst van Sun Grown tabak te beschermen. Dik Koningsgras (Pennisetum purpureum, red.) wordt om de tabaksvelden aangeplant als extra bescherming. Om deze reden wordt Sun Grown tabak meestal verbouwd in valleien - dit is een natuurlijke bescherming voor de delicate bladeren tegen de wind.


De grote marktspelers in Honduras, net als die in Nicaragua, kwamen hier als Cubaanse bannelingen. Toen de Amerikanen hun embargo instelden tegen Cuba nam Honduras een voorsprong omdat de regering de tabaksteelt subsidieerde. Dit voordeel compenseerde het compleet ontbreken van infrastructuur in Honduras; het ontbreken van een wegennet was in hun nadeel. Maar Honduras pakte de zaak op toen de Sandinisten het land overnamen tijdens de coup van 1979. Zoals Centraal Amerika voordeel haalde uit de Cubaanse revolutie haalde Honduras voordeel uit Nicaraguaanse tabaksboeren en sigarenfabrikanten welke naar Honduras trokken om daar aan het werk te gaan.

De overeenkomst van de regio's Jalapa in Nicaragua en Jamastran in Honduras maakten deze overgang een gemakkelijke. Beiden worden omschreven als bijzonder gelijkend op de Pinar del Rio regio op Cuba. Op dezelfde manier waarop Nicaraguaanse sigaren werden gemaakt om de Amerikaanse markt te bevredigen probeerde Honduras dat zelfde te doen. Zware kwalitiatief goede sigaren met een stevige smaak waren het doel van sommige van de sigarenproducenten.

Onder deze fabrikanten waren de meest succesvolle de Plasencia's, de Eiroa's (Camacho sigaren), Frank Llaneza en Estelo Padron van HATSA (Villazon) en Rolando Reyes van Puros Indios. Al deze mannen en hun families zijn grote spelers in de Hondurese sigarenindustrie. Ze maken sigaren welke uniek en een voorbeeld zijn voor de Hondurese smaak.

De soorten tabak welke in Honduras worden verbouwd zijn bijna allemaal Cuban Seeded. Feitelijk is een test aanplant van Cubaanse tabak welke Honduras werd binnengesmokkeld door Juan Bermejo de basis voor de meeste tabak welke wordt verbouwd in het centraal Amerika van na de Cubaanse revolutie. Zowel Cubaanse Criollo en onder mouseline geteelde Corojo werden gecultiveerd om hun sterke onstuimige smaak. beiden vragen om zurgvuldige fermentatie en rijping om de smaak te verzachten.

Connecticut Shade wordt aangeplant voor het dekblad, en wordt dan soms 'Honduras Shade' genoemd. Maar het meest interessante is de 'True Corojo' welke door de familie Eiroa wordt gebruikt voor hun Camacho Corojo sigaren. Corojo is vernoemd naar de Cubaanse boerderij waar het werd gecultiveerd door de familie Rodriguez. De Eiroas verkregen wat origineel zaad van deze Corojo en telen het nu in de Jamastran vallei. Het is delicate tabak, extreem gevoelig voor blauwschimmel (de reden waarom het niet langer wordt geteeld op Cuba), maar de Eiroas hebben met succes deze variëteit geteeld.

Sigaren uit Honduras zijn vaak zwaar van smaak en hebben een volle smaak. Een tip voor beginnende longdiller rokers is te starten met de lichtere sigaren uit de Dominicaanse Republiek, en dan stapsgewijs verder te gaan met Nicaraguaanse en Hondurese sigaren. Er zijn natuurlijk lichtere Hondurese sigaren, maar de besten tonen de rijke leerachtige smaak waar de ervaren roker naar zoekt. Favorieiten zijn de El Rey del Mundo van Villazon, en de Punch Gran Puro evenals de Camacho Corojo en Havana sigaren. Rocky Patel's Indian Tabac en Vintage lijn evenals Rolando Reyes Puros indios zijn favoriet in de middelzware sigaren. bron:sigarenliefhebber.nl

Sigarenmerken uit Honduras

Deze lijst met sigarenmerken uit Honduras bevat alleen merken die momenteel nog steeds verkrijgbaar zijn.

Alec Bradley Carlos Torano Camacho Don Tomas
Flor de Selva Flor de Copan Flor del Sol Jose Marti
Maxima Reserva Especial Maria Mancini Puros Indios Roly
Tabacco Aliados Viejo Zino Classic Zino Mouton Cadet