Dominicaanse republiek

Uit SigarenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Dominicaanse republiek

Sigaren uit de Dominicaanse republiek worden wereldwijd goed beoordeeld. Het grote succes van Fuentes' Opus X sigaren heeft hier alleen maar bevorderend op gewerkt. De tabaksplant is een oorspronkelijk gewas op het eiland Hispaniola, en wordt al eeuwen gecultiveerd in de Dominicaanse Republiek. De inheemse Taino's en Arawak's welke door Columbus en zijn bemanning werden ontdekt rookten en cultiveerden de 'cohiba' op dezelfde wijze als dat op Cuba gebeurde. In de negentiende eeuw werd de tabaksteelt gedomineerd door Duitse monopolies welke de voorkeur gaven aan de Cubaanse sigaren. Hierdoor kwam het dat de Dominicaanse sigaren pas vrij recent uit de schaduw traden welke door de grote Cubaanse merken werd opgeworpen.

DR plattegrond.jpg

Bijna de helft van de in de Verenigde Staten gerookte sigaren komen uit de Dominicaanse Republiek. In de laatste 10 jaar wordt dit bijzonder duidelijk als je ziet hoe de bevolking van Santiago is toegenomen, hoofdzakelijk veroorzaakt door 'El Boom' - de grote toename in populariteit van sigarenroken in de USA. Terwijl deze opgang is gekomen en gegaan is de vraag naar eerste kwaliteit siagren gebleven, en de sigarenmakers in de Dominicaanse Republiek voldoen aan die vraag.


Maar het was niet altijd zo. De geweldige reputatie van en vraag naar Cubaanse sigaren liet voor de Dominicaanse sigaren slechts een klein marktaandeel. Toen Cubaanse sigaren nog beschikbaar waren voor de Amerikaanse markt werd de Dominicaanse tabak vaak doorgeschoven naar de sigarettenproducenten. Maar door de communistische revolutie in Cuba en het daaropvolgende embargo door de USA en de exodus van vele groten uit de Cubaanse tabaksindustrie veranderde er veel. Een van de vluchtelingen was Carlos Toraño. Deze ontvluchte in 1959 Cuba en ging naar de Dominicaanse Republiek met in zijn bezit een kostbaar goed: het zaad van verschillende tabaksvariëteiten welke later bekend werden als Piloto Cubano. Een instabiele regering wierp hindernissen op voor de sigarenfirma's, en ze hadden het zwaar. Maar toen de Sandinisten de macht overnamen in Nicaragua stroomde er weer een groep sigarenprofessionals binnen in de Dominicaanse Republiek. Al deze zaken gecombineerd met een merkmare achteruitgang in de kwaliteit van Cubaanse sigaren maakten dat er een krachtige industrie ontstond. De oudste nog steeds open zijnde sigarenfabriek in de Dominicaanse Republiek is La Aurora S.A. in Santiago, het centrum van de sigarenproductie in dit land. Andere belangrijke merken als Arturo Fuente, Davidoff, La Flor Dominicana en La Gloria Cubana hebben ook fabrieken in of nabij Santiago.

DR plattegrond speciaal.jpg

De hoofdbron voor tabak in de Dominicaanse republiek is de groeizame en vruchtbare Cibao vallei welke ligt tussen twee bergruggen te weten de Cordillera Septontrional in het noorden en de Cordillera Central in het zuiden. Naar het noordwesten, als je de Yaque del Norte rivier volgt, liggen de plaatsjes waar tabak al generaties wordt gecultiveerd door lokale boeren. Voorbeelden zijn Villa Gonzalez, Navarette, La Canela e.a.


De Cibao vallei is ontstaan door erosie van de Cordilleras en is zo gelegen dat ze een goede bescherming vormt voor de oogst tegen de Caribische stormen. De Yaque vallei en de Vega Real in de Cibao Vallei ) een gebied ten noordwesten van Santiago) is het gebied waar de meeste zwarte tabak voor sigaren wordt verbouwd. De rijkste en dikste toplaag van vruchtbare grond is hier te vinden. Er worden drie traditionele types tabak verbouwd in de Cibao vallei:

•Olor Dominicano: de enige oorspronkelijke tabak uit de Dominicaanse Republiek. Mild en wat zouterig wordt deze gebruikt voor binnengoed en omblad. Recent is het gebruikt als dekblad voor Davidoff's Dominican puro. •Piloto Cubano: gewonnen uit Cubaans zaad is dit over het algemeen de zwaarste variëteit. Wordt gebruikt om kracht toe te voegen als binnengoed. •San Vincente: een hybride ontwikkeld uit Piloto op de boerderij van San Vicente in de Vuelta Abajo. Wat lichter dan Piloto, en wat zurig. Wordt gebruikt voor binnengoed en omblad. Dekblad is voor de Dominicaanse sigarenmakers tot voor enige jaren terug een groot probleem geweest. Totdat de Fuente's begonnen te experimenteren met dekblad op hun boerderij in El Caribe, twee uur zuidelijk van Santiago, was het onmogelijk om kwaliteitsdekblad te maken. Dekblad werd geimporteerd uit Connecticut en Kameroen om de voor de rest 100% Dominicaanse sigaar op te dekken. Maar Carlito Fuente was vast besloten om Dominicaans dekblad te maken ondanks de mededeling van Europese importeurs dat dit niet kon. Nadat Carlito een bijzondere partij Piloto Cubano had gezien welke was geteeld door Angel Oliva op de boerderij welke later bekend werd als Chateau de Fuente besloot hij dat dit zijn Dominicaanse dekblad zou worden. Na zijn succes, en de daaropvolgende met Opus X (de eerste Dominicaanse sigaar met dit dekblad) volgden andere sigarenmakers snel. Er zijn nu verschillende Dominicaanse 'puros', gemaakt door La Flor de Dominicana, Davidoff, La Aurora, Augusto Reyes, Fittipaldi Cigars en anderen. Bron:www.sigarenliefhebber.nl sigarenliefhebber

Sigarenmerken uit Dominicaanse republiek

Deze lijst met sigarenmerken uit Dominicaanse republiek bevat alleen merken die momenteel nog steeds verkrijgbaar zijn.

Ashton Arturo Fuente Avo Aging Room Balmoral Royal Selection
Baron Ullmann & Frandisuarez Cuesta Rey Chess Cigars Corazon Davidoff
Dunhill Signed Range Don Diego El Credito E.P. Carrillo Macanudo
Griffins Kristoff Leon Jimenes La Aurora La Flor Dominicana
Opus X Private Stock Principes PDR Cigars Puros de Hostos Private Stock Quesada
Santa Damiana Vega Fina