Aansteken

Uit SigarenWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar de begin pagina

Relatie pagina's


Aansteken sigaar.jpg

Als je een sigaar wilt aansteken kun je het beste een gasaansteker (dus geen benzineaansteker) gebruiken of lucifers.
Elke ander wijze, zoals bijvoorbeeld een kaars, zal de smaak beïïnvloeden en kan de trek negatief beïnvloeden door de roetdeeltjes uit de vlam.
Gebruik geen lucifers met een hoog zwavel of wasgehalte, en gebruik ook geen papieren lucifers.
Neem de tijd om een sigaar zorgvuldig aan te steken.


Om te beginnen moet je de sigaar horizontaal of omhoog houden waarbij je de top van de vlam aan de sigaar laat komen.
Begin de sigaar dan langzaam rond te draaien om deze egaal aan te gloeien. Neem de sigaar dan tussen de lippen en houdt de
vlam een centimeter of wat van de vuurmond, en trek zachtjes terwijl je de sigaar rond draait.
De sigaar zal nu rondom een egaal gloeiende kegel laten zien. Let er op dat dit zo blijft.


Je kunt nu zachtjes op de kegel blazen om te verzekeren dat deze egaal brand.
Anders dan bij sigaretten zal een sigaar uitgaan als je er een tijdje niet aan trekt. Mocht dit gebeuren dan is dit geen ramp;
verwijder voorzichtig de askegel, en steek de sigaar aan als hier boven beschreven. Als je dit doet terwijl de sigaar nog niet te lang uit is zal dit de smaak niet negatief beïnvloeden.
Het veelvuldig opnieuw aansteken van een sigaar heeft wel negatieve effecten op de smaak.
De smaak wordt dan scherp en onaangenaam. (Dit komt door de condensatie van rook in het overgebleven gedeelte van de sigaar.)


Sigaren welke zijn gemaakt van hele bladeren (longfillers) hebben als eigenschap dat de askegel van de sigaar goed blijft hangen.
Er is geen speciale reden om deze askegel te laten zitten. Wel is het zo dat als je de as er heel veel aftikt de warmte aan de aangestoken
kant lager wordt (as isoleert) en dus een minder volledige verbranding geeft.


De askegel geeft je een goede beoordeling van de kwaliteit van de sigaar; een stevige lange ronde askegel is een teken van goede constructie.


Het voorverwarmen van de hele sigaar voor het aansteken is niet nodig. Dit werd in de negentiende eeuw gedaan om de smaak van de gebruikte gom te verminderen
van sommige sigaren welke werden gemaakt in Sevilla. Voor de moderne sigaren wordt een plantaardige geur- en smaakloze gom gebruikt voor het aanbrengen van het hoedje op de sigaar.

Het laatste 1/3 deel van je sigaar is de smaak het sterkste. Het is zaak je sigaar weg te leggen voordat de smaak bitter wordt en het gevaar op je gezondheid toeneemt.
Er is absoluut geen reden om je sigaar uit te drukken of hem te doven. Liggend in de asbak zal hij vanzelf doven. Uitdrukken levert een nare geur op in je huiskamer!
Nadat je sigaar is uitgedoofd kun je het beste de restanten en de as weggooien voordat het gaat stinken.
(met toestemming van sigarenliefhebber.nl)